Yönetim Danışmanı Tanımı
Yönetim danışmanı, bir kuruluşun; iş stratejisi, örgütsel yapısı ve iş yapma yöntemleri alanlarındaki sorunlarının, güçlü yönlerinin, iş fırsatlarının ve tehditlerinin araştırılması ve tanımlanmasını takiben kuruluşun vizyon, misyon ve stratejik hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir rekabetçi yönetim yapısını oluşturmak üzere, uygun yönetsel önerilerin yapılması, tasarlanması, uygulanması ve izlenmesi süreçlerine destek veren nitelikli kişidir.
Yönetim danışmanının konusunda uzman olması (bilgi) , deneyim sahibi olması ve uzmanlığını “danışmanlık” şekline dönüştürerek ihtiyaç duyan kuruluşlara sunabilme yetkinliğine sahip olmasıdır. Zira konunun uzmanı olmak ile bu bilgi birikimini “danışman süzgecinden geçirerek” sunabilmek iki farklı konudur. Bu nedenle her bilen yönetim danışmanı değildir.
Çok farklı danışmanlık uzmanlık alanları olduğu gibi, müşteri tarafında uygulamada kullanılabilecek çok farklı danışmanlık teknikleri ve metodolojileri de bulunmaktadır. Hizmet verilecek kuruluşun ve insangücünün yapısına ve ihtiyacına göre her projede farklı yaklaşımlar, çözümler ve metodolojiler uygulanması gerekmektedir.
İş dünyasında etik konusunun en göz önünde olduğu mesleklerden birisi de yönetim danışmanlığıdır. İş ilişkilerini profesyonel seviyede tutmak ama aynı zamanda müşterinin dert/çözüm ortağı olabilmek, çalışanlarla güvene ve samimiyete dayalı iyi ilişkiler kurmak ancak mesafeyi ve saygınlığı koruyabilmek, müşterinin ihtiyacı olan çözümleri geliştirmek ve uyarlamak ancak çözümün kendisi olmamak, kısacası “gerçek ve etik bir yönetim danışmanı olmak” herkesin yapabileceği bir iş değildir.
Yönetim danışmanı, uzmanlık konularında derinlemesine ve kapsamlı bilgi sahibi olmalı, bu bilgisini sürekli güncel tutmalı, alanındaki yenilikleri ve değişiklikleri sürekli takip etmeli, müşterisini ve dolaysı ile kendi çalışmalarını da etkileyecek gelişmeleri ve trendleri de sürekli takip etmelidir. Bunlara ek olarak insan ilişkilerinde başarılı olmak için kişisel gelişimine de önem vermelidir.
Uzmanlık Alanları
Yönetim danışmanları kurumlara; strateji oluşturma aşamasından, genel yönetim, proje yönetimi, iş kurma, pazarlama, bilgi teknolojileri, satın alma ve malzeme yönetimi, üretim teknolojileri, insan kaynakları, mali ve finansal yönetim, halkla ilişkiler ve tanıtım, bilişim teknolojileri, kalite yönetimi, araştırma, çevre gibi yönetsel konulara kadar çok geniş alanda çok yönlü destek vermektedirler.
Bunları okuduktan sonra “bu meslek beni çok heyecanlandırdı” “ben de yönetim danışmanı olmak istiyorum, acaba nasıl olabilirim?” diyorsanız doğru yerdesiniz. Gelin mesleğimize ilk adım olan YD101 Yönetim Danışmanlığına Giriş eğitimimize katılın. Sonrasında YDD üyesi olmak için başvurun ve çok farklı konularda uzmanlaşmış yüzlerce yönetim danışmanının yer aldığı YDD ailesinin bir üyesi olun.
Bekliyoruz.