KATILIMCININ BEYAN VE TAAHHÜTLERİ
Katılımcı web sitesinde (https://www.yddakademi.com) yer alan sözleşme konusu hizmetin temel niteliklerini, satış fiyatı ve ödeme şekli ile ifaya ilişkin olarak kurum tarafından yüklenen ön bilgileri okuyup bilgi sahibi olduğunu ve elektronik ortamda gerekli teyidi verdiğini beyan eder. Katılımcılar, tüketici sıfatıyla talep ve şikâyetlerini kurum iletişim bilgilerini kullanarak ulaştırabilirler. Katılımcı satın aldığı hizmetten faydalanmakla yükümlüdür.
Katılımcının satın aldığı ürün/hizmet içeriğinde yer alan, sunumlar, görseller, metinler ve konuşmaların bütün telif hakları kuruma aittir. Katılımcı sunumları, görselleri, metinleri ve konuşmaları kurumdan izin almadan sözleşme koşulları dışında kullanamaz. Ürünün/hizmetin toplu halde izinsiz gösterimleri veya kullanımı olduğu takdirde gösterimi yapan katılımcı ve buna bağlı olarak ilgili organizasyon, şirket veya kurum; faaliyete katılan her bir kişi için gerekli olan kullanım bedelini kuruma ödemekle yükümlüdür. Söz konusu şifre bilgilerini veren ya da paylaşan katılımcı, doğacak olan hukuki ve cezai müeyyidelerden sorumludur. Sözleşmeye konu olan ürünün/hizmetin içinden alınmış görsel malzemeleri, sunumları, sesleri, videoları ve ilgili olabilecek her türlü medyayı aynı veya alıntılanmış şekilde herhangi bir medya şeklinde çoğaltmak, kopyalamak, yayınlamak ya da dağıtmak kesinlikle yasaktır. İzinsiz dağıtım yapan ya da hesap paylaşımı yapan katılımcıların hesapları iptal edilip haklarında yasal işlem başlatılacaktır.
Katılımcı satın aldığı ürünün/hizmetin satış bedelini belirlediği ödeme şekli ile gerçekleştirmekle yükümlüdür. Katılımcı, kredi kartı ya da ödeme işlemleriyle ilgili işlem yaptığı banka ile ilgili olabilecek sorunlardan tamamen sorumludur.
KURUMUN BEYAN VE TAAHHÜTLERİ
Kurum, sözleşme konusu ürünü/hizmeti “Tüketici Mevzuatı” na uygun olarak, eksiksiz, siparişte belirtilen niteliklere uygun olarak katılımcıya sunmakla yükümlüdür.
Kurum, mücbir sebepler ya da olağanüstü durumlarda sözleşme konusu ürünü/hizmeti katılımcıya sunamaz ise durumu mümkün olan en kısa sürede katılımcıya bildirmekle yükümlüdür.
Sözleşme konusu üründen/hizmetten katılımcı dışında biri yararlanacaksa ve bu kişinin ürünü/hizmeti kabul etmemesinden kurum sorumlu tutulamaz.
Banka ya da kurum kredi kartı güvenlik birimleri tarafından gerekli durumlarda veya kart sahibinin farklı olması durumunda onay almak için kredi kartı sahibine sistemlerinde kayıtlı telefon numarasından ulaşılamaz ise kurum, kredi sahibinin güvenliğini sağlama amacıyla ilgili siparişi iptal edebilir.
Her bir siparişte banka kayıtları ve bilgisayar IP numarası kayıt altına alınarak herhangi bir sahtekarlık durumunda savcılığa bildirilerek sorumlu IP sahibi hakkında sahtekarlık suçu ile hakkında yasal işlem başlatılacaktır.
Siparişe konu olan ürünü/hizmeti çok sayıda farklı IP adresinde izleyen katılımcı kurum tarafından uyarılır ya da hizmet alımı iptal edilebilir. İptal sonrası ücret iadesi yapılmaz.
Katılımcı, 5580 sayılı MEB Özel Öğretim Kurumları Kanunu, yönergeleri ve disiplin yönetmeliğine aynen uymakla yükümlüdür. Katılımcı üründen/hizmetten yararlanma sırasında genel disiplin, ahlak kurallarına aykırı davranışlar içinde olması durumunda, kurum tarafından canlı dersleri izleme olanağı devam ederken, derse katılımı engellenir. Disiplin cezası nedeniyle canlı yayınlar için kaydı iptal edilen katılımcı sözleşmede yer alan ürün/hizmet bedelini ödemekle yükümlüdür.
CAYMA HAKKI
Kurum canlı eğitim şeklinde sunduğu hizmeti istediği zaman iptal edebilir Bu durumda katılımcıların ödemelerini iade edilecektir.
Canlı derslerle ilgili siparişe konu olan hizmeti iptal ettirmek isteyen katılımcı, kendisine kurum tarafından bildirilen hizmet kullanım başlangıç tarihinden 14 gün öncesine kadar yazılı müracaatta bulunup iptal edilebilir.
Alıcı satın aldığı herhangi bir eğitime başlamadan iade hakkını kullanabilir. Hizmet kullanılmadıysa bu 14 günlük süre sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren başlar. Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile hizmetin ifasına başlanan hizmet sözleşmelerinde cayma hakkı kullanılamaz.
Katılımcının eksik veya geçersiz bilgi ve belge bildirmesi nedeniyle sözleşmeye konu olan hizmetten yararlanamayan katılımcıya ücret iadesi yapılmaz.
Kurumun çalışma imkânlarını kısmen veya tamamen, geçici veya daimi olarak durduracak şekilde ve derecede meydana gelen kanunlarla belirlenmiş doğal afetler, harp, seferberlik, yangın, infilak, grev, lokavt, yetki iptali, durdurma, resmi merciler tarafından alınmış kararlar ve kurumun kontrolü haricinde zuhur eden haller mücbir sebep sayılır. Bu gibi durumlar karşısında mücbir sebebin devamı süresince kurum yükümlülüklerini yerine getirmemesi veya geç yerine getirmesi sebebiyle sorumlu olmayacaktır. Kurum mücbir sebebin meydana gelişini müteakip derhal yazılı veya diğer iletişim kanalları ile katılımcıya durumu bildirecektir. Mevcut mevzuatta değişiklik yapılması, sınavın durdurulması veya ertelenmesi halinde hizmette buna paralel davranılacaktır.
Herhangi bir resmi ya da özel sınavın yapılıp/yapılmamasının kurumla hiçbir ilgisi yoktur. Bu nedenle bir sınavın olmayacağı neden gösterilerek sözleşme konusu olan hizmetin iptali katılımcı tarafından talep edilemez; katılımcı bu durumu bilerek sözleşmeyi onayladığını taahhüt eder.